DE SYBREN POLET PRIJS

Literatuurprijs voor experimentele literatuur


Enkele jaren voor hun overlijden hebben dichter, schrijver en essayist Sybren Polet en zijn vrouw, vertaalster Cora Polet, besloten een stichting in het leven te roepen die zorg zou moeten dragen voor ondersteuning en erkenning voor literair werk in de geest van Sybren Polets veelzijdige oeuvre. Tijdens hun leven werd al enkele keren de Lokienprijs ter grootte van 5.000 euro uitgereikt voor literaire initiatieven in Polets geest, onder meer aan de Amsterdamse stichting Perdu (2015), de Vlaamse experimentele uitgeverij het balanseer (2013) en aan het internettijdschrift samplekanon.

De Sybren Poletprijs, ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft in de geest van Polets werk, zal vanaf 2018 iedere drie jaar worden uitgereikt en bedraagt 35.000 euro.

De kernjury voor de Sybren Polet Prijs bestaat uit Jos Joosten (voorzitter), Bart Vervaeck en Marieke Winkler en wordt elke editie aangevuld met twee wisselende extra juryleden. Voor de editie 2018 zijn dat Laurens Ham en Marije Koens.

zie ook:

  • De Volkskrant
  • NOS
  • Knack
  • Tzum